Jarní bylinky

8. dubna 2009 v 2:24 | liliana |  Bylinky
S prvním oteplením začínají vyrážet některé známé bylinky - sedmikrásky, kopřivy, pampelišky, později se přidají i hluchavky a další. Podíváme se tedy nejen na jejich léčivé účinky, ale i na to, jak si s těmito posly jara můžeme zpestřit jarní kuchyni.


Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je léčivou bylinou již od dávných dob. Patří mezi naše nejvšestrannější byliny - je léčivá od kořene až ke květům. Obsahuje vitamíny A, B a C, minerály - zejména železo a další prospěšné látky.
Kopřiva působí jako diuretikum, podporuje tedy léčení zánětů močových cest, používá se i při léčení vysokého krevního tlaku, pomáhá při premenstruačním syndromu. Její použití má pozitivní výsledky také u zvětšení prostaty, senné rýmy, artritidy a kurdějí.
Pozitivně působí i na růst a kvalitu vlasů, omezuje tvorbu lupů - používá se výluh k oplachování nebo tinktura ke vtírání do pokožky hlavy.
Rizika: Kopřiva jakožto diuretikum odvádí z těla draslík. Pokud tedy používáte kopřivu často, měli byste jíst potraviny bohaté na draslík (např. banány a čerstvá zelenina).
Nadměrné užívání kopřivy jako součásti hubnutí také není vhodné. Diuretika odvodňují, což sice na první pohled sníží váhu, ovšem značně nezdravým způsobem (vodu opět musíme doplnit) - při dlouhodobém užívání tedy kopřiva může způsobit dehydrataci organismu.
Kopřivě by se měly raději vyhýbat také těhotné a kojící ženy a děti mladší 2 let.

Použití:
Tradičně se kopřiva používá při jarních pročišťovacích kůrách. Použít ji můžeme ve formě čaje - listy pouze spaříme, necháme vyluhovat cca 10 min. Čaj se pije neslazený, po dobu jednoho až čtyř týdnů. Při dlouhodobější kůře pijeme 1-2 šálky denně, při krátkodobé (např. 14 dní) až 1 litr denně.
Připravit si můžeme i šťávu z listů - čerstvou nať rozmixujte v troše vody a prolisujte šťávu přes plátno. Užívá se 3-5 lžiček denně. Čerstvá šťáva podporuje krvetvorbu, látkovou výměnu, pročišťuje krev a snižuje hladinu krevního cukru.

Kopřiva v kuchyni:
Kopřivové listy můžeme přidávat do polévky a nebo z nich připravit špenát - stejně jako špenátové listy i ty kopřivové spaříme, jemně nasekáme a podusíme na menším množství oleje s česnekem, troškou smetany, ochutíme (sůl, pepř) a nakonec zahustíme vejci.
Čerstvé křehké kořeny můžeme přidávat do salátů.


Smetánka lékařská - pampeliška

Pampeliška je v trávnících a zahradách většinou považována za plevel, je to však velmi výživná léčivá bylina využívaná k léčení déle než 1000 let. Z pampelišky můžeme rovněž využít celou rostlinu - kořeny, listy, stonky i květy.
Pampeliška obsahuje vitamíny C, B, provitamín A (je ho v ní tolik jako v mrkvi), beta-karoten.
Povzbuzuje tok žluči a pomáhá stravovat tuky, má diuretické účinky, snižuje hladinu cukru v krvi.
Pomáhá jako prevence vzniku žlučníkových kamenů, povzbuzuje činnost jater, střev a slinivky břišní. Jako diuretikum pomáhá také při PMS a vysokém krevním tlaku. Pro obsah antioxidantů je prospěšná i jako prevence rakoviny. Dále může pomáhat při poševních zánětech (zamezuje růstu kvasinky Candida albicans) - v těchto případech se používá jako koupel.
Rizika: Opět bychom se měli vyvarovat nadměrnému používání pampelišky kvůli jejím diuretickým účinkům (odvodnění organismu a odplavení draslíku). Vynechat by ji měli těhotné a kojící ženy a děti do 2 let.

Použití:
Připravit si můžete čaj z listů, odvar z kořene nebo tinkturu.
Tradičně se na vesnicích dělal/dělá i pampeliškový med z květů. Ve středověku z ní mniši připravovali víno s medicínskými účinky.

Pampeliška v kuchyni:
Čerstvé mladé listy před rozkvětem rostliny (nejsou tolik hořké) můžeme používat do salátů všeho druhu. Starší listy se hodí spíše na vaření. Namočíme-li je do vody - před jejich namočením vyřízneme tužší část od konce listu - a nádobu přikryjeme (aby byly ve tmě), tak listy zbělají a můžeme je připravovat jako čekanku .


Chmel otáčivý

Tato rostlina je populární především díky nápoji, který se z ní vyrábí, má však také mnoho léčivých vlastností.
Chmel obsahuje látky (humulin a lupulin), které hubí bakterie - můžeme ho tedy využít jako antibiotikum - prevenci infekčních onemocnění a nebo jako první pomoc při poranění (přiložením rozmačkaných listů na ránu). Podle jednoho výzkumu chmel účinně hubí i bakterii způsobující tuberkulózu.
Tato bylina obsahuje i sedativa, můžeme ji tedy využít (listy) pro léčení nespavosti a úzkosti (sedativní účinek chmelu je vyšší u sušených rostlin). Má také uklidňující vliv na trávicí trakt. Chmel zřejmě obsahuje i látky podobné ženskému hormonu estrogenu, může být proto využitý pro vyvolání menstruace.
Rizika: Chmelu by se měly vyhýbat děti mladší 2 let, a pro jistotu i těhotné a kojící ženy i ženy s rakovinou prsu vyvolanou estrogenem. Nedoporučuje se také lidem užívajícím jiná sedativa.

Použití:
Z chmelu si připravíme nálev (luhuje se asi 5 min), pijí se 2 šálky denně. Čerstvý chmel používáme proti infekcím a trávicím potížím, starší a sušený v případě nespavosti.

Chmel v kuchyni:

Mladé výhonky chmelu můžeme přidávat do salátů.


Sedmikráska obecná - chudobka

Tato nenáročná něžná rostlinka ozdobí trávníky už s prvním dotykem tepla. Obsahuje hned několik léčivých látek (např. saponiny, hořčiny, třísloviny, minerální látky, organické kyseliny, flavonoidy, inulin).
Sbírá se květ nebo kvetoucí nať, nejlépe na jaře, kdy obsahuje nejvíce účinných látek.
Tyto látky napomáhají zvýšení látkové výměny v játrech. Doporučuje se také při chorobách žlučníku.
Vnitřně - ve formě čaje - se používá např. při zánětlivých onemocněních dýchacích cest, kdy napomáhá vykašlávání a působí protizánětlivě, svíravě a hojivě. Osvědčila se i při zánětech močových cest a při zánětu ledvinových klubíček .
Kloktáním napomáhá léčbě zánětů hrdla a dásní.
K zevnímu použití je vhodná jako přísada do koupele nebo odvar na obklady. Využívá se při různých kožních chorobách jako jsou ekzémy, lupénka, lišeje, vyrážky či akné a taktéž na špatně se hojící rány.

Sedmikráska v kuchyni:
Květy sedmikrásky můžeme použít ke zdobení salátů nebo je přihodit do polévky.


Hluchavka bílá

Tato "falešná kopřiva" má opět mnohé využití v bylinkářství.
Její sbírání (využívají se trubkovité květy) a sušení není jednoduché, kvalitní droga je tedy poměrně drahá.
Obsahuje látky jako slizy, až 10 % tříslovin, kyselý saponin, flavonoidy, cholin a další biogenní aminy.
Má slabě protizánětlivý a diuretický účinek.
Používá se zejména ve formě čaje jako prostředek usnadňující odkašlávání při různých onemocněních dýchacích cest, zejména u dětí. Kromě toho má příznivý vliv i na trávení - pomáhá při zánětech žaludku, nadýmání a plynatosti.
Zevně se používá ve formě obkladu při povrchních zánětech kůže, ekzémech, hemoroidech a zánětlivých nebo mokvavých ranách.
Pomáhá i při mírných zánětech sliznic úst a krku.

Hluchavka v kuchyni:
Listy mladých, ještě nekvetoucích rostlin můžeme použít do salátů, polévek a jako špenát.



 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Carol Carol | E-mail | 9. dubna 2009 v 8:53 | Reagovat

Ahoj,

jarní bylinky.

Není nic krásnějšího,když se začnou objevovat s příchodem jara.

Kdysi jsem je hojně sbíravala,bylo hluboko do kapsy a děti nemocné,taky jsme měli radost ze společné procházky,děti jsem naučila poznávat veškeré druhy,udělali jsme si herbář.

Nostalgicky vzpomínám,pá Carol.

Teď víceméně taky bylinkařuji,jen v nálevových sáčcích,ale dělám úžasný bezinkový sirup,kdyby měl někdo zájem pošlu recept,tak pá.:)

2 Petr Petr | 24. listopadu 2009 v 17:07 | Reagovat

je to super protožemoc všechny byliny neznám a mam je vypsat do školi

3 6989+8 6989+8 | 30. března 2012 v 8:22 | Reagovat

*99//9++/+

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama